Thursday 10 December 2015

Tips Atasi Kedutan Pada Kain Felt

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Pernah tak apabila membeli kain felt, tak kira lah felt lembut atau felt keras, keadaan kain yang anda terima kelihatan berkedut atau berlipat-lipat? Apakah perasaan anda apabila menerimanya?


Apa pun perasaan ketika itu, tarik nafas dan bertenanglah.

Tak ada masalah pun sebenarnya kalau kain felt ada kesan lipatan atau kedutan. Sama seperti kain lain, kain felt juga boleh diseterika. 

Material felt mempunyai kemungkinan untuk mengecut apabila terkena haba yang tinggi. Jadi seeloknya, gunakanlah suhu sederhana panas untuk menyeterika kain felt. Atau cadangan saya, lapik dahulu kain felt dengan sekeping kain cotton di atasnya sebelum mula seterika. Cara ini lebih selamat.


Harapnya selepas mengetahui info ini, anda tak lagi runsing jika menerima keadaan kain felt sebegini. Boleh diseterika menjadi licin dan kemudian boleh lah digunakan setiap inci kain tersebut tanpa merasa rugi.

Kepada pembekal kain felt pula, sebelum menghantar kain kepada pelanggan, seeloknya periksa dahulu kondisi kain. Berikan yang terbaik buat pelanggan. Pesanan dan peringatan ini saya tujukan khas buat diri saya sendiri.

Saya faham kadangkala stok kain yang kita borong itu sendiri pun berkedut dan berlipat. Tapi ada baiknya jika kita luangkan sedikit masa untuk seterika sedikit kain felt tersebut sebelum berikannya kepada pelanggan.

Pelanggan yang gembira akan berulang kali membeli dari kita.
Siapa yang untung? Sama-sama untung, Alhamdulillah. :)

Salam Jumaat.

No comments: