Monday 25 September 2023

Aktiviti Sulam Tangan Untuk Anak


MasyaAllah tabarakallah. Perfectly imperfect! 🥰 Ya ini anak bongsu saya. Lima tahun umurnya. Dan seperti yang dapat dilihat, anak saya ni lelaki. Walaupun perempuan yang lebih sinonim dengan dunia jarum dan benang, siapa kata lelaki tak boleh buat? Anak saya sendiri yang minta nak buat. Katanya, "Nak cuba buat macam Mama buat."

Children see, children do. Remember? Di rumah ni masyaAllah, semua anak lelaki kami sangat berminat nak cuba dengan apa-apa projek needleworks yang Mamanya cuba. Sebelum ni buat felt craft. Sekarang buat hand embroidery pula. Baarakallaahu fiikum.

Untuk meraikan dan menghargai semangat serta usaha anak Mama siapkan hoop ni, mestilah Mama nak simpan gambar kat blog dan akaun medsos buat kenangan. Bila nampak Mama share di Instagram, anak siap tanya, "Mama, ada orang nak order embroidery daripada Adik ke?" Ahaha. Anak Mama sangat ni.


Sulaman ni menggunakan back stitch kesemuanya; daripada bunga, batang hingga ke daun. Jenis jahitan macam ni insyaAllah paling mudah anak kecil nak faham teknik, cuba dan kuasai.

Kalau ada anak-anak di rumah tu yang nak join maknya menyulam, bolehlah bagi cuba dengan back stitch dulu. InsyaAllah amat mudah untuk dicuba dan dipraktikkan. 🙂

*Ada permintaan daripada rakan untuk saya sediakan kit sulaman tangan untuk aktiviti kanak-kanak. Jadi macam mana? Perlu saya terima dan teruskan? Sangat menarik kan permintaan tu.

No comments: