Wednesday 19 May 2021

Motivasi Bekerja


Nasihat untuk diri yang menulis: Ada keupayaan fizikal dan mental untuk kerja, kerja. Ikut kemampuan sendiri. Teruskan bekerja lillahi ta'ala.

Supaya dengan duit yang ada, boleh sediakan makanan halal dan baik untuk keluarga. Ada duit untuk hantar anak-anak belajar Al-Quran. Ada duit boleh bayar wifi atau mobile data untuk belajar Al-Quran online. Ada duit untuk beri pada parents atau saudara-mara. Ada duit untuk infak, bantu mereka yang memerlukan.

Guna duit hasil bekerja sebagai jambatan menghubungkan dunia dengan Akhirat. Untuk dapat ganjaran di Akhirat. Kita letak Akhirat sebagai matlamat kita bekerja.

Ini pun namanya berjuang. Allah Maha Melihat setiap apa yang kita kerjakan. Bagi orang beriman, tiada satu pekerjaan pun sia-sia. Semuanya baik belaka.

Rasulullah SAW bersabda:

"Sungguh menakjubkan urusan seorang mukmin. Seluruh urusannya itu baik baginya. Ini tidaklah didapati kecuali pada seorang mukmin. Jika dia mendapat kesenangan maka dia bersyukur, itu baik baginya. Jika dia mendapat kesusahan maka dia bersabar, itu pun baik baginya.”

(HR. Muslim, no. 2999)

No comments: